Traktorin itsehuolto

Uusi traktorin omistaja saattaa miettiä, mitä huoltotoimenpiteitä traktori tuottaa. Auton omistus tai aiempien työmaakoneiden käyttö saattaa antaa jo hyvää tietopohjaa. Kuten muissakin ajoneuvoissa, pidentää traktoreissa säännöllinen huolto myös traktorin ikää. Varsinkin maatilalla huoltotoimenpiteet on hyvä tehdä ajoissa, sillä jos jotain korjattavaa huomaa, saa ne hoidettua ennen kuin kylvöajat tai muut sesonkikiireet alkavat. Varsinkin öljyjen tarkkailut ja vaihdot ovat tehokkaita käyttöajan pidentäjiä. Öljyt ja suodattimet eivät ole kalliita, vaan kallista on, jos koneiden osia joudutaan vaihtamaan laiminlyöntien takia. Huolto siis kannattaa.

Myös jälleenmyynnin kannalta on oleellisempaa, onko konetta huollettu tarpeeksi usein eikä niinkään sen käyttötunnit. Ostaja ostaa mieluummin kun tietää koneiston olevan kunnossa. Kuten sanottu, huollolla traktorin ikää voidaan pidentää pitkäänkin, joten sen takia ostotilanteessa, se ei ole niin olellinen asia kuin kuinka traktoria on pidetty kunnossa.

Tässä kirjoituksessa listataan, mitä asioita on hyvä ottaa huomioon ja mitkä ovat perusrutiinihuoltoon liittyviä asioita. Voit myös tarvittaessa ottaa yhteyttä traktorin valmistajaan tai jälleenmyyjään.

Jäähdytysneste

Traktorin tulee olla sammutettu ennen jäähdytysnesteen tarkistusta jo jonkin aikaa ennen, koska jäähdytys nesteen tulee olla viileää. Mittaa jäähdytysnesteen taso ja jäätymispiste. Jäähdytysneste tulee vaihtaa kahden vuoden välein.

Tarkista ettei huohotusaukko, joka on yleensä ylemmän vetimen alla vasemmalla, ole tukossa. Jos jäähdytynestettä vuotaa, tulee vesipumpun tiiviste korjata.

Muista ettei jäähdytysnesteastiaa saa koskaan täyttää vedellä.

Moottoriöljy

Tätä varten traktori pitää laittaa tasaiselle pinnalle ja antaa olla sammuksissa ainakin pari minuuttia. Öljyn määrän tulee näkyä mittatikussa ala- ja ylärajan välissä. Lisää tarvittaessa öljyä. 

Vaihteistoöljy

Anna jälleen traktorin olla sammuksissa jonkin aikaa, ennen kuin teet tarkistuksen. Täyttöputki sijaitsee yleensä työntövarren kiinnityksen vieressä.

Jäähdytin

Jäähdytin tulee puhdistaa, voit tehdä sen huuhtelemalla jäähdyttimen vedellä ja tarvittaessa voit käyttää myös pehmeää harjaa. Katso varovasti, mihin suuntaan jäähdytin avautuu, koska tämä voi olla eri tavoin eri merkeissä. Myös ilmastointilaitteen jäähdytin tulee kiinnitää hyvin. 

Hydraulineste

Nesteen taso voidaan helposti tarkistaa tarkistusikkunasta. Ennen tarkistamista, nosta etunostolaite ylös ja etukuormain sekä takanostolaite alas. Muista tarkistaa myös pikaliitäntöjen ylivirtaussäiliö.

Mikäli huomaat, että omat kätesi eivät enää riitä, voit vierailla Hämeen traktorihuolto:ssa.


jaa